AnneSoimajrvi

Hyvinvoidaan

 

    Jokinlainen kannanotto sunnuntain ratoksi, ei liian jäykkää ja vakavaa, mitä nyt sellaista. Tärkeämpihän on, että meillä olisi kivaa. Näin olen käsittänyt...

    Olen ollut työelämässä pitkään, niin sanotussa vakinaisessa työsuhteessa vuosia, aiemmin oli myös työttömyysaikoja, mutta ei mitään kovin pitkiä. En ole koskaan käyttänyt kulutusluottoja, harvoin edes osamaksua. Puoliso on viime aikoina ollut työtön tai opiskelijastatuksella.

    Asumme vuokralla edullisesti.  Kykenemme hallitsemaan rahankäyttöämme. Hankalia caseja on molemmilla elämässä ollut, osa niistä rasittanut taloudellisesti myös. Kaiken kaikkiaan asiat sillä saralla kuitenkin tällä hetkellä ihan ok.

     Luin aamulla jonkun kauppaketjun kotiin kantamaa lehteä, meille ei mitään maksullisia lehtiä tulekaan. Jäin pohtimaan...

    Jos musta tuntuu, että pirkassa, me-lehdessä ja vastaavissa ilmaisissa aviiseissa moni arkeen liittyvä juttu menee yli mun arkimaailman, miten ne osuu pitkäaikaistyöttömälle? Kuinka omillaan oleva opiskelija, eläkettään odottava mummo, kaupankassalla työnsä tekevä yksinhuoltaja, lähihoitaja-rekkakuski-perheen keskimmäinen koululainen asiat näkee?  Että meillä on nyt aika päivittää perheen vaatehankintoja, mihin mentäis osteleen? Olemme kyllääntyneet kodin sisustukselliseen ilmiasuun, eiköhän pistetä uusiksi?  Kannattaisi kyllä alkaa suosia luomua ja pohtia ekologista jalanjälkeämme tarkemmin ihan jo lasten takia. Tv:stä voimme saada lisää intoa asioiden toteutukseen!

     Kyllä pistetään niin kivasti köyhä paikalleen. Se voi joko katsella kaukaa kaihoten, hankkia yhden kivan purkin/maton/lampun kerrallaan kämpän ilmapiiriä kohentamaan tai ostaa luotolla jättäen jotain tylsempää tässä kuussa maksamatta, vaikka sen vuokran, täytyyhän pysyä sentään ajanhermolla.  Voisikohan jostain saada jotain lisätyötä...  

     Tähän muistutankin vielä ihan suoraan, että menkää köyhät töihin! Ihan itsestä se riippuu, kuinka pärjää. Mäkin pärjään ihan hyvin, kolmosluokan kansalaisiin taidamme yhä mahtua kunnan vuokratalossa asuessamme. Joka päivä nautin työstäni, teen sitä innolla ja hyvin,  palaan illalla oman kotiin ja osaan olla siihen tyytyväinen. Johonkin varmaan sekin riittää. Muidenkin mielestä. Ei tokikaan kaikille, mutta sille osalle suomalaisia, jotka edelleen kokevat jokaisen ihmisen arvokkaaksi.

    Väliin tosiaan tämä ympäröivä mediahörhöttely saa ajatukset lentämään. Miettimään, kuka tätä ajankuvaa meille haluaa tunkea tajuntaan? Mikä on motiivi ohjelmien, artikkelejen, tutkimusten, päivänpolttamien kysymysten takana?  Mulla on siihen yksi vastaus; uskon, että tarkoitus on saada ihmiset ajettua karsinoihin, muokata ajattelua, painaa oikeat tärkeät asiakokonaisuudet pois mielistä, vahvistaa vallankäyttäjien asemaa ja saada useammasta tavistallaajasta lauhkea lammas.

   Yhdessä voidaan sitten katsella aurinkoja kuvaruuduissa, oih, miten ne loistaa, joilla on asiat paremmin!

Minun pitää muistaa äänestää juuri niitä. Ne ajattelee kuitenkin aina meitä pieniä ihmisiä niin lämmöllä.

     Hyvää sunnuntaita ja alkavaa viikkoa jokaiselle. Oli sulla sitten paikka missä kohdassa yhteiskuntaa tahansa. Jokainen on oman elämänsä tähti. Arvokas, omana itsenään sanottiin sille mitä vain. Tämä viimeisin oli ihan mun oma mielipide.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Aslak Koivuila

Anteeksi Anne, että persu kehuu vassaria! Hieno kirjoitus!

Miten nuo down-shiftaajat hoitaa arkensa, ihmettelen.
Asun Helsingissä, joten asumiskustannukset lienevät n.3X Kangasalaan verrattuna. Luomua en ottaisi ilmaiseksikaan. Joka päivä kyttään halvimman marketin -30% pakkauksia. Vaatteet Tarjoustalosta tai kirpparilta.
Jos jokin hajoaa, phelin, TV, pesukone - pieni maailmanloppu.
Matkailu: no Korsoon ehkä?

Media saa ihmiset häpeämään köyhyyttään.
Media tulee USAsta, jossa 7% ihmisistä hakee ruoka-apua.
Hekin katsovat BlingBling sarjoja.
Poikkeuksiakin on kuten oli Bundyt oli ja nyt Hävyttömät. Jotenkin niissäkin on varaa koiranruokaan jne.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Kiitos vaan, Aslak. Sama se, mitä puoluetta kukakin kannattaa, jos puhutaan asioista ja vaihdetaan mielipiteitä ja kokemuksia.

Näkökantani kerron haluten herätellä siihen, että itse en ole edes köyhä vaan ehkäpä pienituloinen taikka alempaa keskiluokkaa tai minkä leiman nyt itselleen antaisi -vapaasti voi keksiä lisää. Silti nykyiset näkyvät mainokset, kirjoitukset, median ylösnostot saavat mut usein ymmälleni ja tuntemaan itseni jotenkin hyvin pieneksi, huomattavasti syrjemmälle yhteiskunnassa kuuluvaksi, kuin oikeasti taidan kuulua.

Tämä imago vahvistuu koko ajan, epäilen. Todellakin uskon lauseesi "Media saa ihmiset häpeämään köyhyyttään." olevan lähellä totuutta pelottavan monella tavallisella suomalaisella.

Tarttiskohan tehrä jotakin?

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Itsekin olen joskus muinoin pyörittänyt työttömien yhdistystä aivan vapaaehtoiseti talkoilla.
Vaikka työttömiä Suomessa riittää niin hyvin pieni osa lähtee edes jollakin tavalla vapaaehtoiseen toimintaan mukaan. Aktiivinenkin ihminen passivoituu työttömänä ja luovuus katoaa. Ei auta vaikka tekemällä tehdään matala kynnys lähteä vapaaehtoisesti tekemään jotakin yhteistä kun vapaa-aikaa ainakin riittää. Vaivutaan sellaiseen vajaakuntoisen tilaan :)

Toimituksen poiminnat